Wave after wave

2018 Breskens 01

Ik ben een zwijgzaam iemand. Reeds van jongs af aan. ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’ leek me wel een goede leuze.

Maar met ouder worden, kreeg ik steeds vaker het advies om meer m’n mond open te doen, om vaker te zeggen wat er op m’n lever ligt, dat m’n ideeën er echt wel toe doen.

Dus besloot ik enkele jaren geleden om dit advies ter harte te nemen in bepaalde kwesties. Ik sprak vaker, de ene keer al wat zachter dan de andere keer. Ik deelde m’n mening, ik kwam uit voor m’n ideeën, ik liet verstaan waar ik voor stond.

Nu, terug kijkend op die periode, kom ik steeds opnieuw tot de vaststelling dat m’n frustratie enkel maar gegroeid is. Het spreken heeft me geen beterschap gebracht, heeft me niet gelukkiger gemaakt. Integendeel soms. De grootste frustratie die keer op keer terug keerde is het feit dat ik niet gehoord werd, dat ik niet begrepen werd. M’n woorden gingen zo vaak in lucht op.

Dus heb ik besloten om terug te keren naar m’n aloude wijsheid ‘spreken is zilver, zwijgen is goud’. Ik hoef niet meer gehoord te worden. Ik hoef niet over alles een mening te hebben.

M’n woorden zal ik voorbehouden aan degenen die nog met plezier hun oren gebruiken waarvoor ze dienen. Andere woorden zijn enkel maar energieverspilling en leveren hoogstens frustratie op.

Laat de golven maar komen en gaan… Ik zal ze wel aanschouwen.

9 reacties op ‘Wave after wave

 1. Nadine 26 augustus 2018 / 11:37

  waw, mooi omschreven je gevoel, ja gevoelens zijn soms moeilijk te omschrijven en niet iedereen begrijpt die, dus soms beter zwijgen en afwachten. Als mensen willen praten met jou, komen ze wel over de brug, maar soms duurt het heel lang… ik weet het uit ervaring !

  Liked by 1 persoon

  • Sweet flight 26 augustus 2018 / 14:26

   Dankjewel Nadine voor je reactie. Er zijn ook nog mensen die je wel laten uitspreken, en die wel naar je verhaal luisteren. Met die mensen doen we verder 🙂

   Like

 2. guyfotografie 26 augustus 2018 / 08:48

  Neeeeeen …. ((wegstervende echo). Praten is goed – toetsen, luisteren, creëren. Je wordt gehoord 🙂

  Like

  • Sweet flight 26 augustus 2018 / 10:20

   Wees gerust, Guy. Tegen wie bereid is te luisteren, zal ik nog praten 🙂 En daar hoor jij ongetwijfeld bij 🙂 Maar praten tegen mensen die niet horen wat je vertelt, die niet meer weten wat luisteren betekent, dat is pure energieverspilling…

   Liked by 1 persoon

 3. Rita 22 augustus 2018 / 19:59

  Je bent veel te jong om je mening niet te laten horen. Met respect kan het alleen maar positief klinken.

  Liked by 1 persoon

  • Sweet flight 23 augustus 2018 / 11:39

   Deze woorden zijn van iemand die met respect luistert. En dan haal ik met plezier m’n woorden boven 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s