Follow the light

Vuurtorens hebben een bepaalde aantrekkingskracht op mij. Net zoals een eiland.

Een eiland hoeft niet altijd mee te doen aan het centrale wereldgebeuren. Ze mogen en kunnen hun eigen koers varen, aan de zijlijn van de wereld. Zo staat een vuurtoren ook aan de zijlijn. Onverstoorbaar, rustig, geduldig.

Ik voel me ook vaak zoveel gelukkiger als ik aan de zijlijn kan genieten. Ik aanschouw graag, zonder deel te moeten uit maken van het gebeuren zelf. Laat anderen maar op hun manier genieten, ik geniet op mijn eigen manier.

Follow the light… Volg je eigen weg…

In het project ‘follow the light’ komen de vuurtorens aan bod volgens chronologische volgorde waarop ik ze bezocht heb. Ik volg m’n eigen weg, zoals het licht me tegemoet komt.

Het meest recente bezoek staat steeds bovenaan, handig voor wie regelmatig komt piepen. Is het de eerste keer dat je dit project bekijkt, dan kan je misschien van onder (klik hier) naar boven scrollen.

Hieronder vind je echter ook een geografisch overzicht (voor de geïnteresseerden). Door op de stad te klikken kom je onmiddellijk bij je keuze terecht. Als je op een foto klikt dan krijg je de oorspronkelijke blog te zien.

België: Nieuwpoort

Frankrijk: Duinkerke

Nederland: Marken, UrkWestkapelle

Follow the light

Nieuwpoort – België

33 Magic happens 4

De mooiste vuurtoren in eigen land is voor mij zonder twijfel de vuurtoren van Nieuwpoort. Opnieuw rood en wit, mooi gelegen in de duinen, geflankeerd door een bijpassend huisje.

Deze vuurtoren wou ik absoluut bij avondlicht fotograferen, wanneer de vuurtoren actief is. Ook hier heb ik de vuurtoren diverse malen bezocht vooraleer ik dit resultaat bekwam. Wind en wolken zijn vaak spelbrekers.

Doorzetten wordt vaak beloond.

Maar als je dan, uiteindelijk, na vele keren, dit resultaat bekomt. Dan weet je dat het de moeite waard was om vol te houden, om door te zetten. Zo’n resultaat maakt alles goed.

 

Urk – Nederland

014 Urk

Het noorden van Nederland is voor mij geen daguitstap. Daarvoor is de afstand te groot. Toen ik het paard van Marken bezocht, besloot ik eveneens deze vuurtoren een bezoekje te brengen: de vuurtoren van Urk.

Een plekje om tot rust te komen.

Urk is een vissersdorp. Het ademt nog steeds één en al scheepvaart uit. De vuurtoren is bijzonder omdat het omgeven is door de huisjes van het dorp. Het is een prachtige plek om ’s avonds te vertoeven, met de blik op oneindig…

 

Marken (Het paard van Marken) – Nederland

003 Het paard van Marken

In mijn zoektocht naar andere mooie vuurtorens kwam deze vuurtoren steeds opnieuw terug. Het is wellicht één van de meest gefotografeerde vuurtorens in Nederland. Het spreekt duidelijk tot de verbeelding van velen.

De vuurtoren ligt op een bijzonder unieke plaats, volledig omgeven door het water, uniek in elk seizoen, op elk moment van de dag is het licht er anders.

‘Het paard van Marken’ is nog steeds bewoond. Dat maakt het extra speciaal.

Een plekje om te koesteren.

Dit is zo’n vuurtoren waar je nog vele tientallen keer naar toe wenst te reizen. Omwille van de sfeer die de plaats uit ademt, maar evenzeer om deze vuurtoren in andere (wellicht mooiere) licht- en weersomstandigheden te fotograferen.

 

Duinkerke (Feu de Saint-Pol) – Frankrijk

08 Feu de Saint-Pol

Deze vuurtoren in Duinkerke heb ik eerder bij toeval ontdekt. Het is niet het soort vuurtoren waarnaar ik actief op zoek ga. Minder kleurrijk en minder tot de verbeelding sprekend.

Laat je verrassen in het leven…

Maar onverwachte momenten hebben ook veel waarde. De vredige sfeer die er op dat moment heerste blijft me nog steeds bij.

 

Westkapelle (Vuurtoren Noorderhoofd) – Nederland

Noorderhoofd lighthouse in Westkapelle

De vuurtoren van Westkapelle is het startpunt van mijn project. Deze vuurtoren is voor mij hét karakteristieke beeld, het symbool van een vuurtoren. Rood, wit, robuust én aan het water gelegen.

Hier besloot ik om dit project op te starten. Op zoek naar het licht in de wereld. Op zoek naar m’n eigen weg in de wereld.

Licht staat centraal in dit project. Elke vuurtoren die ik bezoek wens ik te fotograferen in een bepaald licht. Indien het licht onvoldoende aanwezig zou zijn, dan zou ik terug keren tot het licht op de vuurtoren mij kan bekoren.

En zo geschiedde, ik bezocht meerdere malen deze vuurtoren vooraleer ik het gewenste effect had. Het licht dat zó op de vuurtoren schijnt zodat de kleuren volledig tot hun recht komen.

Kleur is het teken van hoop op mijn weg…

Ja, kleur is heel belangrijk in mijn leven. Kleur nodigt uit om volop van het leven te genieten. Kleur zorgt voor die positieve nooit, die positieve blik.

6 reacties op ‘Follow the light

 1. Miss Elli 26 november 2018 / 11:54

  Wat een schitterende reeks tot nu toe! Heerlijk, Marken en Urk, je brengt me meteen terug in mijn kindertijd. Varen met mijn ouders, inderdaad onder de indruk zijn van het Paard van Marken, en ook Urk behoorde to de vaste aanlegplaatsen…heerlijk!
  Schitterende foto’s trouwens, en wat een leuk idee om een reeks te maken!

  Liked by 1 persoon

  • Sweet flight 26 november 2018 / 21:42

   Dankjewel Elli voor het hele mooie compliment. Wat moet je een bijzondere kindertijd gehad hebben, zo varen… En dan ken jij al die mooie plaatsen al. Heerlijk 🙂

   Liked by 1 persoon

   • Miss Elli 26 november 2018 / 21:43

    Zeker heerlijk om aan terug te denken. Mooie herinneringen zijn als een warme deken, ze houden je warm in koude tijden 😘

    Liked by 1 persoon

   • Sweet flight 26 november 2018 / 21:45

    Dat warme deken komt nu goed van pas in deze koude tijden 😉

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s